KAPITEL 4

Det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen

Supplerende materiale

Tekster

I ringen med Hitler
Sport og politik bliver som oftest fremstillet, som to begreber der hverken skal eller bør blandes sammen. Ikke desto mindre har diskussionen om begrebernes sammenhæng, også i Danmark, en snart hundrede år gammel historie.

Da ‘Lille henrivende Inge’ blev til

2. verdenskrig: Dansk sport – tysk pen

Artikel: Helene Meyer (1927-1936, på engelsk med en stor mængde flotte og æstetiske billeder)

Sådan udfordrede danske tegnere fascismen
Aldrig har danske bladtegnere været skarpere, end da de karikerede fascismens fremmarch før besættelsen. Blandt frontløberne var Hans Bendix, der kun med nød og næppe nåede at destruere tegningerne, da nazisterne bankede på. »Min far rakte mig, hvad der føltes som tusind stykker papir med tegninger, og jeg stoppede dem ind i fyret,« fortæller hans datter Eva Bendix

Alsang, 1940-1943
Alsang (fra norsk og svensk: fællessang) er betegnelsen for en række fællessangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark 1940-45. På stævnerne sang tusindvis af deltagere fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse. Fænomenet begyndte i Nordjylland i juli 1940 og kulminerede den 1. september 1940, hvor flere hundrede tusinde mennesker deltog i alsangsstævner over hele landet.

Lyd