Hos idrætshistorie.dk er vi glade for, at have indgået et samarbejde med journalist Matias Rona og fodboldhistoriker Svend Rybner om deres podcast “Fortællingen om VM”. Her på siden vil vi lige ovenfor bringe den senest nye podcast-udsendelse, og nedenfor vil du kunne finde tidligere udgivelser.

Matias Rona og Svend Rybner fortæller historien om VM i fodbold. Gennem et afsnit per slutrunde fra 1930 i Uruguay frem til 2018 i Rusland fortæller de hele historien. Du kan høre om alle dramaerne, målene, alt det uden for banen, de legendariske kampe og spillere og meget mere.

God fornøjelse!

Uruguay 1930

I det første afsnit tager vi turen over Atlanten til Uruguay, der var værter for det første VM nogensinde i 1930. Turneringen blev præget af skandaløse dommerpræstationer. F.eks. blev en kamp fløjtet af i det 85. minut.

Derudover blev det også kendt som et VM uden Europas bedste hold, der ikke var lune på ideen om den flere uger lange rejse på tværs af Atlanterhavet.

Hør mange flere fortællinger om den første slutrunde.

Italien 1934

Efter Uruguay snuppede det første verdensmesterskab på hjemmebane i 1930, er det blevet Italiens tur til at være værter for den endnu unge turnering. Mussolini brænder for at afholde turneringen, så han kan vise landet frem fra dets bedste side. Dermed er der også lagt op til et afsnit, som beskæftiger sig en del med europæisk politik og propaganda.

Men der bliver også masser af snak om fodbold, når FIFA eksperimentere en turnering uden gruppespil. I stedet går man direkte i knock out-kampe. Det sender lande hjem med kun en kamp i bagagen efter en lang rejse.

Frankrig 1938

I det tredje afsnit er vi nået frem til 1938. Frankrig er værter for slutrunden, der finder sted med masser af uro rundt om i Europa. I Spanien var der borgerkrig og Østrig var blevet annekteret, og ingen af de 2 hold deltog ved turneringen.

På det fodboldmæssige var der endnu engang fantastisk flot spil at finde hos de østeuropæiske hold, mens Italien spillede en mere brutal udgave af spillet.

Brasilien 1950

Anden Verdenskrig er forbi og det er igen blevet tid til VM i Fodboldbold. I skyggen af krigen bliver slutrunden spillet i Brasilien. Værterne går ind som store favoritter, og de bliver kåret til verdensmestre allerede inden turneringen er spillet færdig. Et chok rammer dog den brasilianske befolkning, og præger landsholdet helt frem til i dag.

England er med ved VM for første gang, men deltagelsen bliver en kæmpe fiasko for de sejrsvante briter. Endnu en gang bliver det også en slutrunde præget af del afbud, hvilket blandt andet giver en VM-pulje med 2 hold.

For første og eneste gang bliver VM afholdt uden, at man spiller en VM-finale. I stedet har man lavet en finalepulje – der stadig endte med at give masser af drama.

Schweiz 1954

VM vender tilbage til Europa, hvor Schweiz skal afholde den stadig voksende turnering. Nabolandet Vesttyskland får lov at deltage for første gang siden Anden Verdenskrig, ligesom at Ungarn kommer med de helt store stjerner inden Sovjetunionen går ind i landet.

Sovjetunionen er ikke klar til at deltage ved VM endnu efter en række svingende præstationer.

Slutrunden bliver en målfest af en anden verden med over 5 mål i gennemsnit per kamp. Et gennemsnit der aldrig har været set så højt.

Sverige 1958

Efter miraklet i Bern er VM-cirkusset rykket til Sverige i 1958, hvor Danmark for første gang forsøgte at kvalificere sig til slutrunden. Men med amatørtanken kom de Rød-Hvide ikke langt.

Brasilien nåede derimod langt ved turneringen. På holdet havde de også en af historiens største – hvis ikke den største. Den 17-årige Edson Arantes do Nascimento med det mundrette navn Pele bryder nemlig ind på verdensscenen og bliver kåret til VMs bedste unge spiller.

På hjemmebane leverede svenskerne det største resultat nogensinde, da de nåede finalen. Her blev de sat til vægs. Slutrunden i Sverige vil også blive husket for den marrokanskfødte Just Fontaine fra Frankrig, der scorede 13 mål ved turneringen. En rekord, der stadig står i dag.

Chile 1962

Året er 1962 og efter 2 slutrunder i Europa vender VM i fodbold atter til Sydamerika. Chile har fået æren af at afholde slutrunden, og det bliver i skyggen af et frygteligt jordskælv, der vanskeliggjorde afholdelsen. Diktatoren Augusto Pinochet er endnu ikke kommet til magten i det sydamerikanske land og derfor blev stadion i Santiago heldigvis kun brugt til fodbold.

Slutrunden blev ikke den store succes for brasilianske Pele, der på grund af en skade ikke spillede den store rolle. I stedet trådte ‘Den lille fugl’ Garrincha til og var med til at føre Brasilien til deres anden VM-titel.

Chile havde ikke meget kvalitet i truppen, men takket være hårdt spil og hjemmebanefordel formåede de at rejse langt ind i turneringen.

Slutrunden vil også blive husket for et kæmpe had mellem Italien og Chile. To italienske journalister havde tegnet et meget dårligt billedet af landet op til slutrunden, og den dårlige stemning satte i den grad sit præg på kampen mellem de to lande. En af de mest svinske nogensinde.

Luk Menu