UDGIVELSER

MED KROPPEN IND I KULTUREN - idrætshistoriske strejflys

af hans bonde - medvirken af stanis elsborg

I en tid hvor erkendelse og uddannelse udfordres af en stadig stærkere tendens til digitalisering, er det påkrævet at pege på kroppens betydning for både indlæring, erkendelse og kultur. Med udgangspunkt i idrætshistorien vises det, hvordan kroppen har været central i samfundsudviklingen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i fortidens og i den senmoderne kulturs kropskultur. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt materiale samt forslag til guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske idrætspolitiske lokaliteter.

Bogen indgår i et tæt samspil med sin helt egen hjemmeside – www.idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-ikulturen -, hvor også alle de mange spørgsmål og opgaver i en opdateret udgave vil kunne hentes i en printvenlig form. 

sundhedsapostlen j.p. müller

bind 1: det kropsligt moderne gennembrud, 1864-1904

af hans bonde

Med dette første bind ud af to stiger en dansk international berømthed frem af glemslen. I 1904 vinder J.P. Müller genklang for sit sundhedsbudskab via sin bog om hjemmegymnastik, der bliver oversat til 26 sprog og udkommer i det astronomiske antal af 1 ½ million eksemplarer. Herved starter han på verdensplan den motions- og fitnessbølge, som er på mode i nutiden.

For Müller har 1870’ernes ”moderne gennembrud” kun omfattet det halve perspektiv: ”den åndelige frigørelse”. For at mennesket kan afkaste autoriteternes åg, skal det sideløbende gennemgå en kropslig frigørelse, der i Müllers tilfælde fører til sejre ved både skandinaviske mesterskaber i roning og skønhedskonkurrencer for mænd. Nøgenhed bliver en del af det moderne oplysningsprojekt, og netop derfor volder de nutidige tendenser til tildækning af kroppen store problemer for mange. 

Med sin livsledsager Marie skaber Müller en erotisk legeplads, hvor de midt under victorianismens kropsangst udforsker deres egen sexualitet og i en årtier lang erotisk brevveksling afslører alt. Müller kæmper for kvindens frigørelse både sexuelt og politisk og viser, at mange unge mænd hånd i hånd med kvinder har kæmpet mod det patriarkat, som også hæmmer dem selv.

For Müller skal mennesket gennem hærdning af legemet perfektionere sig i et liv, som Müller lover, kan blive sygdomsfrit og vare mindst 140 år. Dermed bliver hans historie til et dobbelt drama. For kan Müller selv og hans tre fysiske pragteksemplarer af nogle sønner indfri dette næsten religiøse løfte, og kan han hæve befolkningens sundhed til overmenneskelige højder? Eller bliver de grandiose drømme en boomerang, når Müller prædiker en hærdning af kroppen så ekstrem, at den truer med at tage liv i stedet for at give liv?

fra udkant til forkant - kampen om gymnastikken gennem 100 år

af hans bonde

Dette er historien om Gymnastikhøjskolen i Ollerup fra 1920 til 2020. Via 100 billeder fra centrale begivenheder udfoldes historien af centrale historiske aktører lige fra ganske almindelige elever til lærere, gymnastikpædagoger, forstandere og statsministre – fra Christian X til Jane Fonda. Historien viser, at Gymnastikhøjskolen i Ollerup i sin 100 årige historie har været et centralt prisme for vigtige samfundsforandringer og politiske og kulturelle kampe.

the fight about gymnastics over 100 years

BY HANS BONDE

This is the story about the Academy of Physical Education in Ollerup, 1920-2020. The book is an ambitious attempt at developing the jubilee genre, partly by taking its starting point in pictures expressing an essential theme of each of the 100 years, partly by letting 100 ‘historical witnesses’, living and dead, unfold the history.

The book shows that, since Niels Bukh’s time, Ollerup gymnastics has formed rings in the water far beyond gymnastics and has influenced the development of modern stretching, Jane Fonda’s workout and – perhaps most surprising – yoga, which many people considered purely and originally Indian. On top of that, we find the imprint of Ollerup gymnastics in sculpture, literature and photo art.

Se flere af Stanis Elsborgs og Hans Bondes udgivelser her.