Kina – medaljeambition og stormagtsintention

Her kan du læse Christian Enemarks speciale “Medaljeambition og stormagtsintention” fra 2008. Specialet er skrevet og afleveret før OL i Beijing løb af stablen. Her bringer vi specialets indledning og problemfelt. Specialet kan hentes her i sin fulde: https://bit.ly/2L0IY0Z


Indledning
“To be a nation, recognized by others and realistic to themselves, a people must march in the Olympic Games Opening Ceremonies procession” (Brownell 1995: 313).

De Olympiske Lege er en betydningsfuld begivenhed både for atleter, tilskuere og nationale, internationale og globale aktører. OL er en global begivenhed, der gennemsyrer verden fra det lokale til det globale.
Det forestående OL i Beijing og den store mediedebat omkring nogle af Kinas kontroversielle politikområder, er inspiration til denne afhandling, og jeg er blevet overrasket over at OL i Kina fylder så meget i medierne og i den politiske sfære over hele verden. Det står efterhånden klart at OL ikke bare er sport, men er en global begivenhed der tiltrækker sig stor opmærksomhed og derfor også er arena for forskellige magtspil. På trods af den store mediebevågenhed synes jeg ikke at der er nok fokus på de bevæggrunde, der ligger til grund for de forskellige magtspil og kontroverser. I Danmark går politik- og mediedebatten i høj grad på, om atleter og politikere skal boykotte åbningsceremonien, og hvordan man skal agere i forhold til OL i Beijing med tanke på Kinas kontroversielle politik på forskellige områder. Debatten har bl.a. omhandlet repræsentanter for regeringen og kongehusets deltagelse ved åbningsceremonien, og i forbindelse med denne debat udtaler statsminister Anders Fogh Rasmussen, at han tager afstand fra at blande sport og politik, og at han vil finde det underligt, hvis kronprinsen ikke deltager, når nu Danmark har atleter med til legene (Berlingske Tidende).
Også den kinesiske statsledelse udtrykker ønske om, at sport og politik ikke skal sammenblandes. I forbindelse med det olympiske fakkelløb citeres Qin Gang, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, for følgende:

” China, in the process of preparing for the Olympic Games, is willing to listen to all “just, objective and constructive” views and suggestions from all parties, but is firmly opposed to politicizing the Olympic Games, and is against tying other issues in with the event” (xinhuanet.com).

Qin Gang ønsker altså ikke de Olympiske Lege politiseret og forsøger med sin udtalelse at holde legene i Beijing fri for politisk kritik fra omverdenen.

Jeg mener, at man i debatten vedrørende Kina og OL mangler viden omkring hvordan og hvorfor sporten er et medium for politisk ageren, og hvilke perspektiver den kinesiske statsmagt ser i at afholde OL. Jeg tror, at et øget kendskab til disse emner vil højne kvaliteten af debatten omkring OL i Kina, og vil kunne bidrage til en mere nuanceret forståelse for, hvad sommerens OL i Beijing betyder for den kinesiske statsmagt.

Dette leder mig frem til min problemformulering:

“Hvilke politiske interesser har den kinesiske statsmagt i at arrangere OL i Beijing 2008?”

Luk Menu