AF SIMON KRATHOLM ANKJÆRGAARD

Fra Guld-Harald og Sander til Guld-Glenn og Ståle

Dansk fodbolds udvikling og professionalisering fra 1970 til i dag

”Nej! Ikke en tysker!”

Med de ord modtog Preben Elkjær i 1979 meldingen om, at Danmark havde fået en ny landstræner – og at det var tyske Josef Emanuel Hubertus Piontek. Forkortet til Sepp.

Sepp havde 203 kampe for Werder Bremen og seks kampe for Vesttyskland på sit cv. Som træner havde han stået i spidsen for Werder Bremen, Fortuna Düsseldorf, St. Pauli og det haitianske landshold.

Nu var han landet i Danmark – og han indvarslede helt nye tider for et talentfuld landshold, hvis potentiale så langt fra var blevet indfriet af forgængerne. Fem år senere deltog Danmark i sin første Em-slutrunde. Syv år senere i sin første VM-ditto. Der var Danish Dynamite all over.

Sepp indførte en professionalisme, der ikke var set før i rødt og hvidt, men hans ansættelse skete to år efter, at DBU – efter en lang, sej og overvejende principiel kamp – havde besluttet sig for at indføre betalt fodbold i kongeriget. Beslutningen var i høj grad truffet efter pres udefra – særligt personificeret ved Venstre-politikeren Helge Sander og den enormt populære tidligere udlandsprofessionelle fodboldspiller Harald Nielsen – i folkemunde kaldet Guld-Harald. Han havde på egen krop og i sin egen karriere oplevet, hvordan DBU’s stringente håndhævning af amatørbegrebet havde forhindret ham i at få mere end 14 landskampe.

Indførelsen af den betalte fodbold og ansættelsen af Sepp Piontek var startskuddet til en eksplosiv (og økonomisk skrøbelig) periode i dansk klub- og landsholdsfodbold. På den ene side var der store slutrunder og de første tegn på at dansk klubfodbold kunne præstere i Europa – og på den anden side overambitiøse satsninger og lurende konkurser.

Foredraget tager tilhøreren med på hele turen fra Sepp, Sander og Guld-Harald til Ståle, Zorniger og Guld-Glenn. Det bliver et 360 graders perspektiv på professionaliseringen af dansk fodbold og hvilke konsekvenser, den har haft både på banen og udenfor banen. Både på tribunen og i direktørlokalet.

Foredraget vil være krydret med en masse gode historier, eksempler og legendariske både spillere og kampe. Og til slut vil der blive givet bud på, hvor dansk fodbold er på vej hen i dag.

Af Simon Kratholm Ankjærgaard

Uddannet journalist i 1997, cand.scient.soc. i historie og internationale udviklingsstudier i 2005. Var i 20 år ansat i Berlingske Media og herefter af flere omgange på hjemløseavisen Hus Forbi – senest som redaktør. Har arbejdet som freelancejournalist og forfatter siden 2013. Har blandt andet skrevet bøgerne ’Det sultne hjerte – håndbog om borderline’, ’Haahr – Benzinkongen fra Vejle’ og ’JA! Det er mig med den døde dreng!’. Senest har han udgivet ’Mit liv i sort’ om tidligere topdommer Peter Mikkelsens kampe, liv og sygdom.