Foredrag v/ THOMAS LADEGAARD

Håndboldens legender

Søndag den 27. januar 2019 så mere end 2,7 mio. danskere med, da de danske herrer spillede VM-finale i håndbold i Boxen i Herning mod Norge. Finalen og den efterfølgende jubelfejring af de danske verdensmestre viste den enorme interesse, der er for håndbold i Danmark.

Håndbold er en dansk opfindelse, og håndbold er i den grad blevet danskernes yndlingssport. Men håndbold er også en sport, hvor historien og legenderne ikke fylder så meget som i fodbold, tennis og cykling. Det er få, der kender håndboldens svar på Puskas, McEnroe og Coppi.

Men håndboldens historie er fyldt med dramaer og store personligheder, som det er værd at fortælle om. Fra Anja Andersen til Mikkel Hansen. Og fra Waltraud Kretzschmar til Nikola Karabatic.

Historien om håndbold er også historien om, hvordan et dansk spil har udviklet sig i en verden i forandring. Fra de første klubber, over satsningerne i det kommunistisk øst og til den millionforretning og tv-sport, håndbold har udviklet sig til.

Med udgangspunkt i bøgerne “Håndboldens legender” og “Bolsjedrenge og jernhårde ladies” fortæller Thomas Ladegaard engageret om håndboldens historie og store personligheder.

Af Thomas Ladegaard

Thomas Ladegaard er født i 1970 og cand.comm. fra Roskilde Universitets Center. Han har udgivet en række bøger, har tre børn og bor på Frederiksberg.

I november 2003 debuterede Thomas Ladegaard med bogen “Mordet på JFK“, som indtil nu er udkommet i tre oplag. Bogen udkom i oktober 2013 i en helt ny udgave og strøg ind som nr. 8 på bestsellerlisten.

I januar 2006 kom hans anden bog Bolsjedrenge og jernhårde ladies om dansk håndbolds historie og udvikling.

Thomas Ladegaard debuterede i marts 2010 i Hvedekorn 4/2009 – det sidste Hvedekorn på Borgen – og udgav i juni 2013 novellesamlingen “Sport” på SAXO.com.

I februar 2016 udgav han bogen Palmemordet på Nyt Nordisk Forlag op til 30-året for mordet på Olof Palme i 2016.

Og i 2018 har han udgivet bogen Håndboldens legender på forlaget Gyldendal. Find den også i Idrætshistorie.dk’s bibliotek.