FOREDRAG AF STANIS ELSBORG

MED IDRÆTTEN IND I HISTORIEN

Topfoto: Bgabel / Wikimedia Commons / CC BY-SA 1.0

Foredraget vil dykke ned i tre epokegørende tidspunkter i idrætshistorien. Foredraget varer 90 minutter og er baseret på Hans Bonde og Stanis Elsborgs bog ‘Med kroppen ind i kulturen – Idrætshistoriske strejflys‘.

Kontakt foredragsholder Stanis Elsborg direkte på mail stanis@idraetshistorie.dk for at høre nærmere.

Foto: Staatliche Antikensammlungen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 

Første emne vil være ’Det antikke Grækenlands demokrati’, der ikke kan forstås uden at medtænke kroppen, som var en dynamisk faktor i det græske samfunds demokratiske transformation. Det græske demokrati på folkeforsamlingerne udvikledes i intim samklang med ”det nøgne demokrati” på løbebanen, hvor alle frie, græske mænd var stillet lige, når de stillede op til konkurrencer.

 

Foto: Stanis Elsborg

Det andet emne vil være ’det dansk-tyske idrætssamarbejde under besættelsen’, der ikke mindst kan tjene som perspektiv til den danske samarbejdspolitik med besættelsesmagten.

Topfoto: en.kremlin.ru / CC BY 4.0

Tredje og sidste emne er ’Putins politiske brug af sportsbegivenheder’, der vil belyse, hvordan den russiske præsident siden han kom til magten i 1999 har udnyttet store sportsbegivenheder på national grund til at skabe international goodwill og i dannelsen af en ny national identitet.