Åbningsceremonien (lang udgave)

Topfoto: Korea.net / Flickr / CC BY-SA 2.0

Her kan du både printe, downloade artiklen som pdf og sende den til en bekendt via mail. Du kan frit og nemt redigere i teksten inden print eller download, og således fjerne enkelte afsnit, hvis de ikke skal bruges i fx undervisningssammenhæng.

Print Friendly, PDF & Email

Mellem den 7.-23. februar og den 7.-16. marts 2014 blev henholdsvis De Olympiske og Paralympiske Lege afholdt ved den russiske by Sotji. Denne artikel ser nærmere på, hvilke politiske og nationale budskaber, der blev fremført i den pompøse åbningsceremoni ved OL i 2014 på det 40.000 sæders store olympiske stadion Fisht, formet som de berømte Fabergé-æg fremstillet til den russiske zarfamilie.

Præsident Vladimir Putin så værtskabet som en ideel mulighed for, at fremvise Rusland for omverdenen som en økonomisk stormagt og en vigtig aktør i internationale relationer. Legene blev en topprioritet hos den politiske magtelite i Rusland, hvilket hænger sammen med, at det var Putins hidtil største prestigeprojekt, der skulle være symbolet på Putins nu 16 år ved magten, samt en symbolsk fremstilling af russisk entreprenørånd, organisationsevne og modernisering. Før man fik tildelt det olympiske værtskab var byens infrastruktur ringe og substantielle sportsfaciliteter nærmest ikke eksisterende. Aldrig før har en kommende olympisk by krævet så stor udvikling og transformering, og Vinter-OL i 2014 blev det dyreste nogensinde i den olympiske bevægelses historie. I følge professor, ved University of Zurich, Martin Müller endte det olympiske projekt med at koste hele 55 milliarder dollars, hvilket er 4,5 gange så meget som det oprindelige budget på 12 milliarder dollars.

Under Putins lederskab er Rusland blevet det land i verden, der arrangerer flest sportslige mega-events. Her forsøger Putin at skabe nationalt sammenhold og goodwill fra det internationale samfund ved hjælp af sportsbegivenheder som VM i atletik i 2013, Vinter-OL i 2014, Formel 1 fra 2014-2020, VM i judo i 2014, VM i skak i 2014, VM i svømning i 2015, VM i taekwondo i 2015, VM i kvindeskak 2015, EM for hold i badminton i 2016, VM i ishockey i 2016, samt VM i fodbold i 2018. Ønsket om at skabe samlingskraft indadtil samt goodwill udadtil modvirkes dog i høj grad af Putins brug af ”hård magt” ikke mindst over for Ukraine.

Set fra magthavernes synspunkt fungerer OL primært som en politisk begivenhed. Ingen moderne statslederne vil lave så store investeringer primært af sportslige grunde. Nationale ledere ser OL som en overvejende politisk platform, der tjener til at vise et positivt image af dem og deres land til den brede offentlighed. Åbningsceremonien giver her værtslandet en unik mulighed til at fremme et positivt image af landet, og denne artikel vil se nærmere på nogle af de politiske og nationale budskaber, der kunne tydes i åbningsceremonien i Sotji i 2014.

Relaterede artikler