Med udgangspunkt i idrætten vises det, hvordan kroppen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege har været central i samfundsudviklingen. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i antikkens og i den moderne idræt. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt og skriftligt materiale samt forslag til kulturgeografiske guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske lokaliteter. Bogen er skrevet til brug i gymnasiets historie-, idræts- og samfundsfag, men kan derudover anvendes bredt i uddannelsessektoren samt af den kulturinteresserede læser og af kulturturister.

I august 2017 lancerede Stanis Elsborg idrætshistorie.dk med den ambition at skabe et univers fyldt med idrætshistoriske fortællinger og dermed udbrede kendskabet til den mangfoldige danske såvel som internationale idrætshistorie. Professor Hans Bonde fra Københavns Universitet blev i maj 2018 en del af idrætshistorie.dk, hvilket har betydet, at visionen om at skabe et idrætshistorisk univers er kommet et stort skridt nærmere en realisering. I august 2019 trådte Andreas Juul Ingvartsen til som podcastredaktør og vil i tæt samarbejde med Stanis Elsborg have ansvaret for podcasten ‘Med idrætten ind i historien’.

Stanis Elsborg

Stifter & redaktør

Stanis Elsborg (f. 1984) arbejder til dagligt som senioranalytiker hos Idrættens Analyseinstitut/Play the Game, hvor han også er ansvarlig for den internationale Play the Game-konference og for Idrættens Analyseinstituts idrætspolitiske podcast ‘Tillægstid’. Stanis Elsborg er uddannet cand.scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet.  Stanis Elsborg har i en årrække undervist i gymnasiet, holder idrætshistoriske foredrag og er gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han har i 2020 sammen med Hans Bonde udgivet bogen Med kroppen ind i kulturen – Idrætshistoriske strejflys. Desuden har han udgivet flere undervisningsrelaterede artikler, se nedenfor.

Bøger
 


Elsborg, S. (2022). VM i Qatar – en oliestats jagt på guld (igangværende)

Bonde, H. & Elsborg, S.  (2020). Med kroppen ind i kulturen – idrætshistoriske strejflys. Syddansk Universitetsforlag
 
Videnskabelige forskningsartikler
 
Elsborg, S. (2018). Putins brug af sportsbegivenheder som “erindringshistorisk arena”. I: Tidsskriftet Kulturhistorier.
 
Elsborg, S. (2017). Åbningsceremonien ved OL i Sotji 2014. I: Forum for Idræt
 
Kronikker / Analyser
 

Elsborg, S. (2021). Beijing 2022: To the moon and back. Play the Game, 19/5/2020

Elsborg, S. (2020). A fist of freedom or a fist of iron? Rule 50 and the Olympic paradox. Play the Game, 11/02/2020.

Elsborg, S. (2019). Atleternes aktivisme: et gode eller onde? Idrættens Analyseinstutit, 5/11/2019

Elsborg, S. (2019). Europæisk ungdoms-OL i Aserbajdsjan – har idrætten mistet sit moralske kompas? Sportspressen.dk, 5/7/2019.

Elsborg, S. (2019). Idrætsfest med skyggesider i ‘Europas sidste diktatur. Idrættens Analyseinstitut, 20/6/2019.

Elsborg, S. (2019). Verdensmestrene der samlede danskerne. I: Point of View International, 31/1/2019.

Elsborg, S. (2018). Putin’s use of sporting events as a domestic policy tool. Play the Game, 23/10/2018. 
 
Elsborg, S. (2018). Sport as a driving force in Qatar’s National Development Strategy. Play the Game, 4/10/2018. 
 
Elsborg, S. (15. juli, 2018). Putins succesfulde VM. Berlingske Tidende, 15/7/2018. Kronik.
 

Elsborg, S. (2018). Boykot af VM i fodbold – har vi da intet lært af OL i Berlin i 1936? Berlingske tidende, 7/4/2018, s. 28-29. Kronik.

Populærvidenskabelige artikler
 

Elsborg, S. (2019). Med idrætten ind i historieundervisningen. I: Noter, nr. 221, juni 2019.

Elsborg, S. (2018). Fra Putin til VM i Qatar 2022. Mediano.
 
Elsborg, S. (2018). Elitesporten som Putins nye nationale markør. I: SamfundsfagsNyt, Foreningen af Lærere i Samfundfags medlemsblad. Juni 2018.
 
Elsborg, S. (2018). VM i fodbold 2018 – sport og politik. I: GISP, Gymnasielærernes Idrætsforenings medlemsblad.
 
Elsborg, S. (2018). Dengang Obama sendte homoseksuelle til Rusland. Kongressen.com:
 
 
Elsborg, S. (2018). Åbningsceremonien ved Vinter-OL i Sotji 2014. I: GISP, Gymnasielærernes Idrætsforenings medlemsblad.
 
Elsborg, S. (2017). Jenny Kammersgaard, 1918-1997. Danmarkshistorien.dk
 
Elsborg, S. (2017). Putins politiske krop. Netudgaven.dk
 
Elsborg, S. (2017). Skriftlighed i historie – hvorfor? I: Noter nr. 214, sep. 2017.
 
 
Elsborg, S. (2017). Dansk-tysk idrætssamarbejde, 1933-1939. Danmarkshistorien.dk
 
 
Elsborg, S. (2016). Vinter-OL var Putins frieri til Kina. Kongressen.com
 
Elsborg, S. (2016). Vinter-OL blev del af Putins sikkerhedspolitisk projekt. Kongressen.com.
 
Speciale
 

DR2 Dagen, 9. februar 2018. 

Stanis Elsborg stiller med glæde op til TV, radio, podcast og interview i relation til dansk såvel som international idrætshistorie.

Kontakt ham endelig!

Udvalgte interessefelter:

  • OLs sociologi og historie
  • OLs åbningsceremoni
  • Sport og politik
  • Sport og Mellemøsten
  • Sport og international politik
  • Sport og national identitet
  • Putins “korpokrati” – kroppen som politisk middel
  • Atletaktivsme
  • Doping
  • Håndboldens kulturhistorie
Stanis Elsborg optræder jævnligt i danske medier om international idrætspolitik. Nedenfor udvalgte optrædener.

Andreas Juul Ingvartsen

partner

Andreas Juul Ingvartsen blev i august 2019 en del af Idrætshistorie.dk som partner. Han er hovedansvarlig for podcast produceret af Idrætshistorie.dk (find dem her), og for podcastsektionen. Han er uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og samfundsfag fra Københavns Universitet. Til dagligt ansat ved Gammel Hellerup Gymnasium.

Hans Bonde

partner

Hans Bonde (f. 1958) er professor, dr. phil. på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Hans Bonde har særligt forsket i maskulinitet og sport, og har bl.a. udgivet bogen The Politics of the Male Body in Global Sport i 2010. Han har desuden forsket i den danske højreradikalismes brug af personkult, masseforførelse og kontrol over ungdommens kroppe i 1930’erne og besættelsestiden. Denne forskning kulminerede med en disputats i 2001 og bogen Gymnastics and Politics fra 2008 om den danske gymnastikpædagog Niels Bukh. Med bogen Fodbold med Fjenden fra 2006 afdækkede han, hvordan dansk idræt samarbejdede intenst med tysk idræt under besættelsen. I 2020 udgav Hans Bonde tre bøger: 1) Sundhedsapostlen J. P. Müller, bind 1: Det kropsligt moderne gennembrud, 2) Med kroppen ind i kulturen – idrætshistoriske strejflys under medvirken af Stanis Elsborg, 3) Fra udkant til forkant – Kampen om gymnastikken gennem 100 år

Se nærmere her! 

Se tidligere pressemedvirken her!

Find os på

Med kroppen ind i kulturen

I en tid hvor erkendelse og uddannelse påvirkes af en stadig stærkere tendens til digitalisering, er det påkrævet at pege på kroppens betydning for både indlæring og kultur. Med udgangspunkt i idrætten vises det, hvordan kroppen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege har været central i samfundsudviklingen. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i antikkens og i den moderne idræt. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt og skriftligt materiale samt forslag til kulturgeografiske guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske lokaliteter. Bogen er skrevet til brug i gymnasiets historie-, idræts- og samfundsfag, men kan derudover anvendes bredt i uddannelsessektoren samt af den kulturinteresserede læser og af kulturturister.

På bogens hjemmeside kan der findes et omfattende kildemateriale samt spørgsmål og opgaver til bogens kapitler. Se: www.idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-i-kulturen.

Hans Bonde (f. 1958) er historiker, dr.phil. og professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han er foredragsholder, kulturhistorisk turguide i europæiske hovedstæder og tidligere danmarksmester i judo. Han har et omfattende forfatterskab bag sig, ikke mindst om dansk idræts tætte samarbejde med tyskerne under besættelsen, om den store danske gymnastikpædagog Niels Bukh og hans Ollerupgymnastik og om sundhedsapostlen J.P. Müller. Læs mere om Hans Bonde her.

Stanis Elsborg (f. 1984) er senioranalytiker i Play the Game. Han er uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet. Tidligere gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium og Rosborg Gymnasium samt herrelandsholdstræner i den paralympiske sportsgren goalball. Han har i en årrække holdt foredrag og været gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han er desuden stifter af www.idrætshistorie.dk. Læs mere om Stanis Elsborg her.