Podcastserie om de olympiske leges politiske dimension

Denne serie på seks afsnit ser nærmere på den politiske dimension ved OL i Berlin 1936, under den kolde krig, ved OL i Beijing 2008, vinter-OL i Sotji 2014, OL i Tokyo 2020 samt vinter-OL i Beijing 2022.

Panel: Stanis Elsborg og Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

OL I BERLIN – FORFØRELSENS TRIUMF

Ved OL i 1936 kunne de tilrejsende tilskuere og idrætsfolk opleve højdepunktet af propagandistisk selvfremstilling i Det Tredje Riges historie.

I udsendelsen fortæller panelet bl.a. om, hvordan de nazistiske arrangører havde sat alt ind på at give verden en storslået fest, som skulle få alle spor af forfølgelse og vold til at forsvinde bag den skinnende facade af en fredelig og arbejdsom nation. Hør også om, hvordan OL i 1936 af det nazistiske regime blev brugt til at påvirke en hel generation af unge danske eliteidrætsfolk og deres ledere. Panelet kommer også ind på det voksende idrætssamkvem mellem dansk og tysk sport efter Berlin-legene i 1936, der varede ved langt ind i besættelsestiden.

Foto: Jaspardo / Flickr / Original Finlay Photograph by Wilhelm Tobien

OL UNDER DEN KOLDE KRIG – DOPING, BOYKOT OG ATLETAKTIVISME

Under den kolde krig kunne sporten bidrage til både afspænding og til optrapning af konflikter. Sporten kunne fungere som en form for lynafleder, hvor udenrigspolitiske spændinger blev forløst via fredelig kappestrid. Panelet fortæller også om sportens totaliseringsproces, hvor doping også blev en vigtig del af østblokkens kamp for at placere sig øverst på sejrsskamlen.

Hør også om, hvordan supermagternes boykotter af hinandens OL i henholdsvis Moskva 1980 og Los Angeles 1984 bidrog til en eskalering af konflikterne, hvor man ikke engang længere kunne mødes i fredelig sportsudveksling. Panelet kommer også ind på atletaktivisme med udgangspunkt i OL i Mexico City 1968 og herunder hvad den ene gæst kalder ‘det olympiske paradoks’.

Foto: Wikimedia Commons.

OL I BEIJING 2008 – ETPARTISTATENS PROPAGANDA

I 2008 blev verden vidne til et brag af en visuel oplevelse, da Kina satte helt nye standarder for, hvad en åbningsceremoni kunne indeholde. Men under den smukke facade gemte sig flere kontroversielle historier, hvor sammenblandingen mellem sport og politik endnu engang viste sit ansigt.

Udover en dybdegående analyse af åbningsceremonien, kan du i udsendelsen blive klogere på sportens rolle under Maos kommunistiske styre, pingpong-diplomatiet, Kinas storsatsning på elitesport og forskelle og ligheder mellem OL i Beijing 2008 og i London fire år senere.

Foto: Peter23 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

VINTER-OL I SOTJI 2014 – PUTINS LEGE

Vinter-OL i Sotji var på mange måder en historisk begivenhed. Med et prisskilt på 55 mia. dollars blev Putins vinterlege i den russiske badeby ikke bare de dyreste olympiske lege nogensinde – det var også dyrere end de 21 foregående udgaver af vinter-OL tilsammen.

I dette sidste afsnit om OLs historie, kan du høre om præsident Putin og Ruslands massive satsning på elitesport, og hvordan vinter-OL i Sotji og især åbningsceremonien kan ses som ekko tilbage til storhedstiden under Sovjetunionen.

Foto: Korea.net / Flickr / CC BY-SA 2.0

OL I TOKYO 2020 – POLITIK FOR TOMME TRIBUNER

Tokyo 2020 (som legene stadigvæk er navngivet) blev de første udskudte olympiske lege i historien og vil selvfølgelig blive husket for de tilskuerløse tribuner på det olympiske stadion og de olympiske anlæg, ligesom vi igen var vidne til mange store sportspræstationer.

Men legene indeholdte også mange flere nuancer, og undervejs så vi et utal af eksempler på sammenblandingen mellem sport og politik. I denne udsendelse kan du høre mere om bl.a. atletaktivisme, hjemsendelse af hviderussiske Tsimanovskaja, Formand Mao med på medaljeskamlen, ROC og pseudo-straffen til Rusland og ikke mindst en grundig analyse af åbningsceremonien på det olympiske stadion.

Foto: France Olympique / Flickr / (CC BY-NC-ND 2.0)

OL I BEIJING 2022 – EN NY KOLD KRIG PÅ IDRÆTSFRONTEN?

Beijing blev den første by til både at afholde sommer-OL (i 2008) og de netop overståede vinter-OL. Optakten handlede langtfra om medaljekampen på de forskellige olympiske arenaer, men i stedet det politiske spil, hvor fokus var på Kinas tvivlsomme forhold til menneskerettigheder og diplomatisk boykot for en stor del af den vestlige verden.

Stanis Elsborg og Hans Bonde giver nuancerne om problematikkerne, som også indbefatter en ny kold krig på idrætsfronten, et særligt møde mellem Xi Jinping og Putin, en analyse af den mere afdæmpet men stadigvæk dybt politiseret åbningsceremoni og et kig tilbage på OL-historien og ind i en måske lysere olympisk fremtid.

Foto: Kremlin.ru / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 4.0

Med kroppen ind i kulturen

I en tid hvor erkendelse og uddannelse påvirkes af en stadig stærkere tendens til digitalisering, er det påkrævet at pege på kroppens betydning for både indlæring og kultur. Med udgangspunkt i idrætten vises det, hvordan kroppen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege har været central i samfundsudviklingen. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i antikkens og i den moderne idræt. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt og skriftligt materiale samt forslag til kulturgeografiske guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske lokaliteter. Bogen er skrevet til brug i gymnasiets historie-, idræts- og samfundsfag, men kan derudover anvendes bredt i uddannelsessektoren samt af den kulturinteresserede læser og af kulturturister.

På bogens hjemmeside kan der findes et omfattende kildemateriale samt spørgsmål og opgaver til bogens kapitler. Se: www.idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-i-kulturen.

Hans Bonde (f. 1958) er historiker, dr.phil. og professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han er foredragsholder, kulturhistorisk turguide i europæiske hovedstæder og tidligere danmarksmester i judo. Han har et omfattende forfatterskab bag sig, ikke mindst om dansk idræts tætte samarbejde med tyskerne under besættelsen, om den store danske gymnastikpædagog Niels Bukh og hans Ollerupgymnastik og om sundhedsapostlen J.P. Müller. Læs mere om Hans Bonde her.

Stanis Elsborg (f. 1984) er analytiker i Play the Game. Han er uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet. Tidligere gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium og Rosborg Gymnasium samt herrelandsholdstræner i den paralympiske sportsgren goalball. Han har i en årrække holdt foredrag og været gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han er desuden stifter af www.idrætshistorie.dk. Læs mere om Stanis Elsborg her.