Viktor Axelsen
Topfoto: Axelsen Management / Efter aftale med forfatteren
Det danske aprilvejr slår sine lunefulde folder uden for vinduerne i OBK-hallens cafeteria. Men lige nu er det ikke vejret, som bekymrer den brogede forsamling i det store lokale på badmintonhallens førstesal. Deres udelte opmærksomhed har været på de skiftende tal på den store tv-skærm, som hænger på cafeteriets endevæg. Men i dette sekund står panikken malet i deres ansigter. Billedet på skærmen er nemlig frosset. De mange mennesker er samlet for at følge Viktors semifinale ved BWF’s verdensmesterskaber for ungdom 2010 i Guadalajara, Mexico. Der er ikke levende billeder fra turneringen. I stedet er familie, venner og klubkammerater samlet for at følge med online på livescore – en løbende, online opdatering af stillingen i kampene. Og det er her, midt i et neglebidende tæt tredje sæt af semifinalen mod indiske Sai Praneeth Bhamidipati, at livescores signal forsvinder for ikke at komme igen. Nu er der intet nyt fra Mexico.
For Viktor har turen til Mexico været noget af en oplevelse. Først med holdturneringen, hvor han også har mødt Sai Praneeth Bhamidipati – og tabt 19/21 i et dramatisk tredje sæt. Det danske hold ender på 6. pladsen. Men i den efterfølgende individuelle turnering har der været helt andre boller på suppen for unge Axelsen.
Seedet til en plads i kvartfinalen er forventninger forholdsvis store – både fra omgivelserne, men bestemt også fra Viktor selv. Måske er presset ikke helt rimeligt. Viktor er bare 16 år, og hans modstandere ved VM for ungdom må være helt op til 19 år.
Hverdagen er nu bygget fuldkommen op omkring en satsning på badminton. Viktor er snart færdig med 10. klasse i en særlige eliteklasse på Hjalleseskolen. Forude venter en fire-årig HHX under Team Danmark. Selv om al fokus er på en kommende karriere som badmintonspiller, skal der også tænkes på en fremtid efter sporten.
Ungdomsverdensmesterskaberne er en prestigefyldt turnering. Listen af tidligere vindere tæller verdensstjerner som Chen Long, Chen Jin, Bao Chunlai og Sun Jun. Alle kinesere. Det er ikke uden grund. Kina har nærmest patent på VM-titlerne i drengesingle. Af de sidste 11 verdensmesterskaber har kinesiske spillere vundet de 10. Det er aldrig lykkedes en europæisk spillere at vinde titlen. Måske er det netop derfor, at der på forhånd har været så megen hype omkring de asiatiske spillere. Nu kan Viktor ved selvsyn konstatere, at de er udmærkede spillere, men at han uden problemer kan spille lige op med dem.
Viktor indfrier i første omgang forventningerne. Han når sin kvartfinaleseedning. Vejen har været ubesværet. Tre kampe, tre sejre – alle i to sæt. Modstandere fra Guatemala, Singapore og Hong Kong har alle måttet sande, at danske Viktor trods sin unge alder er noget ganske særligt.
I kvartfinalen bliver det en noget anden opgave. På den anden side af nettet står den førsteseedede kineser Huang Yuxiang. Kineseren er et år ældre end Viktor, og med de kinesiske traditioner i turneringen ser det mere end svært ud.
Det lykkes Viktor at vinde første sæt med 21/12. Andet sæt starter flot, men så kommer Huang Yuxiang pludselig i omdrejninger. Viktor går i stå, og kineseren vinder klart 21/11. Tredje sæt starter perfekt for Viktor. Han kommer hurtigt foran, og selvom Huang Yuxiang kommer lige lovlig tæt på ved sættets slutning styrer Viktor sejren hjem med cifrene 21/16 og træder dermed ind blandt turneringens fire bedste. Hjemme i Danmark er familien samlet til stor fest. Viktors elskede farmor og farfar holder guldbryllup. Den fest går Viktor glip af, men han har sin egen lille fest, da han kan sende besked hjem om semifinalepladsen.
Det er her i semifinalen, at livescore står af på den anden side af Atlanterhavet. Febrilsk prøver familie og venner at genstarte computer og netforbindelse, mens andre forsøger at få telefonisk kontakt til trænere og ledere i hallen i Guadalajara. Intet virker. Hvad de oprevne gæster i OBK-hallen ikke ved er, at Viktor i disse minutter vinder semifinalens tredje sæt med 21/16. Viktor aner selvsagt intet om panikken i Odense. Han har rigeligt at se til. Armene er dårligt kommet ned, før Viktor er udtaget til dopingkontrol og er gået direkte til omklædningsrummet. Mens han sidder og venter, tager han sin telefon frem og kan nu se de mange paniske sms’er og forgæves opkald. Han når ikke at svare, før lykønskningerne vælter ind. Det er langt om længe lykkedes at komme igennem til Mexico, og jublen kan nu også bryde løs i Odense. Viktor har indløst billet til VM-finalen, hvor Sydkoreas Kang Ji-Wook venter.
Det bliver den totale triumf for danske Axelsen. Viktor er godt nok bagud med 14/19 i første sæt, men så vender kampen totalt. Nervøsiteten over at stå i sit livs største kamp lægger sig, og Viktor spiller igen frit. På blot 2 minutter og 20 sekunder tager Viktor syv point på stribe og lukker første sæt med 21/19. Selvtilliden siver langsomt, men sikkert ud af Kang Ji-Wook. Det mærker Viktor med det samme. Andet sæt tager kun 10 minutter. Med sætcifrene 21/19 og 21/10 indskriver Viktor sig i historiebøgerne som den første europæiske ungdomsverdensmester i herresingle nogensinde. I hallen i Guadalajara falder den danske træner Morten Frost og talentudviklingschef Bo Ømosegaard hinanden og Viktor om halsen. Det er præcis de samme jubelscener, som udspiller sig i Odense. Familie og venner i omfavnelser og med glædestårer trillende ned ad kinderne.
Tilbage i Danmark går præstationens omfang langsomt op for Viktor. I lufthavnen modtages han af et massivt opbud af familie og venner. Pressen venter også. Bare 16 år og verdensmester i rækken for spillere under 19 år. Det er en nyhed, som spredes med lynets hast. I badmintonkredse er Viktors talent en velkendt størrelse, men nu får resten af sports-Danmark også øjnene op for hans kæmpe potentiale. Da Team Danmark senere på året skal kåre “Årets Fund 2010”, falder valget ganske naturligt på Viktor.
Følgerne af succesen i Mexico bliver temmelig omfattende. Viktor har allerede flirtet med Badminton Danmarks forbundstræning, som har hjemme i Brøndby (note til engelsk og kinesisk oversættelse: en forstad til Danmarks hovedstad København). Nu er det tid til at rykke teltpælene permanent op. Hvis Viktor vil dedikere sig 100 procent, nytter det ikke at pendle de 150 kilometer frem og tilbage mellem Odense og København flere gange om ugen. Det er en svær beslutning, er der ingen tvivl. Selvfølgelig skal Viktor flytte til København. Det er en svær beslutning, men samtidig er det et nødvendigt skridt, hvis Viktor vil fortsætte sin vej mod verdenstoppen.
Viktor er bare 17 år, da han siger farvel til familie og venner i Odense og flytter til København. Henover sommeren bor Viktor i et værelse hos en ansat ved Badminton Danmark. Omvæltningen føles lidt mindre, når Viktor flytter ind hos en “plejefamilie”. Men hvis skridtet skal tages, kan det lige så godt tages fuldt ud. Efter kort tid flytter Viktor derfor til sin egen lejlighed. Nu skal han for alvor stå på egne ben. Far Henrik er en smule bekymret. Viktor kan ikke engang koge et æg. Hvordan skal det nogensinde gå? Det skal dog hurtigt vise sig, at Henriks bekymringer er ganske ubegrundede. Viktor har nemlig blikket stift rettet mod at få det til at lykkes. Hurtigt får han organiseret sin hverdag. Det er faste rutiner. Mad, vasketøj, oprydning og rengøring. Der er intet overladt til tilfældighederne. Viktors udflytter-hjem ligner ikke andre unge udflytteres. Der ligger intet vasketøj i hjørner. Der er ikke støv på reolerne. Når mor eller far er på besøg og skal hjem, vinker han ikke på altanen. Der bliver sagt farvel i entréen. De ved godt, at det er Viktors måde at fortælle dem, at tingene er okay. Han har styr på tingene.
Det er en omtumlet tid. Viktor er først ved at tage kørekort, så transporten til og fra træning er noget besværlig, da den som oftest foregår med bus og tog. Alle hverdagens gøremål ordnes på cykel. Samtidig skal studierne passes. Det er travle dage for en meget ung mand. Oven i det hele skal Viktor finde sin plads i hierarkiet på træningen i Brøndby. Etablerede verdensstjerner som Peter Gade, Jan Ø. Jørgensen og Hans-Kristian Vittinghus er pludselig faste træningsmakkere. En 17-årig grønskolling skal sættes på plads. Hurtigt. Han skal ikke komme her og tro, at han er bedre. Det er hårdt, men også lærerigt. Hvis modgang gør stærk, er Viktor i gang med at blive stærkere end nogensinde før.
Relaterede artikler
Artiklen er et uddrag af bogen “Viktor Axelsen – busy chasing dreams”, der er udgivet privat af Axelsen Management i samarbejde med forfatter Henrik Busborg. Bogen udkom i 2017 og kan bestilles i hardcover direkte på bestilling@viktoraxelsen.dk for 249,- + porto. Den kan i øvrigt blive signeret af Viktor Axelsen, hvis man ønsker det.
Stifter af Idrætshistorie.dk, Stanis Elsborg, har læst bogen og giver den de bedste anbefalinger med på vejen, hvis man interesserer sig for et stort dansk idrætsnavn, badminton og en spændende fortælling om en dreng, der engang havde en drøm – en drøm der blev til virkelighed, men som også har sat nye mål.
Viktor Axelsen - busy chasing dreams
“Da jeg sammen med Viktors far Henrik og Viktor selv for nogle år tilbage første gang talte om en bog om Viktors karriere, var det bare en sjov tanke. Nu er bogen en realitet.
“Viktor – busy chasing dreams” er en ubetinget kærlighedserklæring til den dedikation, som Viktor har lagt i badmintonsporten. Det er en hyldest til en unik person, som trodser gængse konventioner – og ind imellem også sund fornuft. Det er mødt med en ung mand med mange facetter. Det er historien om umenneskeligt pres – og om kæmpe forventninger til sig selv.
Men først og fremmest er dette en bog om en lille knægts drøm om at blive verdens bedste badmintonspiller.”
– Henik Busborg