Maskotternes betydning – og et blik på VM-maskotten 2018

Topfoto: SKas / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Her kan du både printe, downloade artiklen som pdf og sende den til en bekendt via mail. Du kan frit og nemt redigere i teksten inden print eller download, og således fjerne enkelte afsnit, hvis de ikke skal bruges i fx undervisningssammenhæng.

Print Friendly, PDF & Email

Den officielle maskot til en stor international sportsbegivenhed som fx OL og VM kan få en større betydning end først lige antaget. Den olympiske maskot fra OL i Moskva 1980 vil for evigt være printet ind i den sovjetiske og russiske befolknings erindring. Den brune bjørn, Misha, blev et stærkt symbol på de olympiske lege i 1980, og den berømte tåre som Misha fældede ved afslutningsceremonien blev gengivet af Isbjørne-maskotten ved Putins indtil da største prestigeprojekt: vinter-OL i Sotji 2014

Chris Arning beskriver i sin artikel ”Soft power, ideology and symbolic manipulation in Summer Olympic Games opening ceremonies: a semiotic analysis”, hvordan maskotter kan fungere som soft power-producerende egenskaber, da de ofte er designet til at demonstrere både et blødt hjerte, og en selvsikkerhed og styrke til at være i stand til at lade “the mask of power slip”. Ifølge politolog Joseph S. Nye er magt at kunne påvirke andres handlinger til at opnå egne mål. Dette kan ske ved enten ’hard power’, som baserer sig anvendelse af militaristisk eller økonomisk magt, eller ’soft power’, der bygger på tiltrækning snarere end tvang. Maskotternes soft power-egenskab består i deres evne til at være et “legende væsen”, som kan fremkalde en følelse af det uventede og som har en forførende charme. Med en legende lune og en øjeblikkelig overraskelse kan maskotterne forføre publikum og seerne ud af sin ærefrygt og ind i en tilstand af glæde, som i sig selv er en del af den symbolske manipulation. OL i Moskva viste i forbindelse med åbningsceremonien evnen til at spille på en lune, ikke kun i brugen af børn, der legede med heste og dukker i en genskabelse af børnehaven, men også ved at benytte dansende bjørne-maskotter. Man benyttede ligeledes maskotterne i denne henseende under åbning- og afslutningsceremonien ved vinter-OL i Sotji, hvor man kombinerede størrelse med nuttethed:

De officielle maskotter til vinter-OL i Sotji 2014.
Til vinter-OL i Sotji 2014 var der tre maskotter: bjørnen, haren og leoparden. I de officielle videoer af maskotterne bliver de fremstillet som atletiske overlegne og med et overordnet beskyttergen. Isbjørnen, der bliver reddet af en russisk arktisk isbryder, bliver fremstillet som ikke kun et atletisk talent, men også som utrolig intelligent. Isbjørnen har fra de arktiske opdagelsesrejsende, som reddede Isbjørnen, fået en stor viden om computer, teknik og astronomi og igennem denne viden laver Isbjørnen banebrydende videnskabelige opdagelser.

Her ses de tre vinterolympiske maskotter til vinter-OL i Sotji 2014: Isbjørnen, en atletisk og banebrydende videnskabsmand, Haren, en skøjteløber, topstudent med stor sangstemme og et særligt beskyttergen, og Leoparden, en dygtig klatrer, snowboardløber og fredsbeskytter – en afspejlig af præsident Vladimir Putin. Foto: Wikimedia Commons.

Haren præsenteres som en dygtig skøjteløber, der er en velkendt prestigefyldt sport i Rusland. Haren er ligeledes en person, der klarer alle dagens gøremål i familiens restaurant, samtidig med at hun er en topstudent med en stor sangstemme. Haren er områdets beskytter og redder landsbyens skovområde fra en skovbrand.

Leoparden er en dygtig klatrer og fungerer som beskytter for sin landsby, hvor han blandt andet redder byen fra en lavine ved at trodse faren og nå op til tårnet, hvor klokkerne der signalerer fare hænger. Leoparden er ligeledes en dygtig snowboardløber og besluttede efter sin træner døde at beskytte freden i dalen.

Maskotternes karakteristika som både atletiske overlegne og beskyttere kan sidestilles med det image som Kreml har opbygget omkring Putin, hvorfor maskotterne tilsammen udgør en personificering af Putin som landets ubestridte beskytter med en atletisk overlegenhed (læs mere om Putins politiske krop her). Interessant i videoerne er ligeledes, at alle maskotterne bliver bedt om at møde op i Moskva, underforstået Kreml, hvilket symboliserer at Moskva er landets centrum og landets centrale styre.

I afslutningsceremonien til vinter-OL i Sotji 2014 indtræder de tre hovedkarakterer Lubov, Yuri og Valentina i indslaget ’Mirror World’ i en spejlverden, hvor de møder OL-maskotterne. Til lyden af ’Goodbye Moscow’ af Aleksandre Pakhmutova, som også blev afspillet ved afslutningsceremonien i Moskva 1980, mindes bjørnen sin forfader Misha og OL i Moskva 1980.

Den ikoniske olympiske maskot til OL i Moskva 1980. Foto: Wikimedia Commons / Sergey Guneev.

Fremstillingen varierer dog i de to tv-versioner af afslutningsceremonien, hvor det viste sig, at der var en version til de russiske seere og en til de internationale seere. I den russiske version viser man i et split-billede både maskotten til vinter-OL i Sotji og billeder fra OL i Moskva 1980. Billederne fra 1980 starter med det officielle logo, som består af parallelle linjer, der minder om en løbebane, og som stiger op i en femtakket stjerne som en påmindelse om Kremls flag.

Det officielle logo for OL i Moskva 1980. Foto: Wikimedia Commons / RIA Novosti archive, image #488710 / Yuriy Somov / CC-BY-SA 3.0

Herefter vises der billeder af Misha, publikum der holder bamselignende udgaver af Misha, og det berømte klip, hvor Misha fælder en tåre efterfulgt af et bedrøvet publikum, der ser på, mens maskotten svæver mod himlen. Den anden del af skærmen har fokus på bjørnemaskotten til vinter-OL og den olympiske flamme, der brænder foran bjørnen. Efter de viste billeder fra 1980 puster bjørnen den olympiske ild ud og fælder ligesom sin forfader en tåre. I den internationale version fremstilles det en anelse anderledes. Bjørnen mindes naturligvis også sin forfader Misha, men hvor man i den russiske version havde en split-skærms fremvisning, så klippes der i den internationale version til en storskærm på stadion, hvor man som det eneste ser Misha ved afslutningsceremonien i Moskva 1980 svæve mod himlen, hvorefter man vender tilbage til bjørnen, der som i den russiske udgave puster flammen ud og fælder en tåre.

Den markante forskel kan tænkes at skyldes den store polemik, der var omkring OL i 1980 og de mange boykot, hvilket tydeliggjorde at OL ikke kunne isoleres fra internationale magtkampe. Der kan argumenteres for, at den russiske statsmagt gerne vil signalere et anderledes billede af OL i Moskva til det russiske publikum. Den russiske statsmagt ønsker at folket skal mindes OL i Moskva, hvor Sovjetunionen udgjorde både en politisk og sportslig stormagt, som en sportsbegivenhed, der også var en vigtig social, økonomisk, politisk og kulturel begivenhed. Derudover kan der argumenteres for, at i særdeleshed den russiske udgave udviser et ønske fra den russiske statsmagt om at vinter-OL i Sotji skulle få samme betydning for de russiske borgere, som OL i Moskva eftersigende havde, hvor maskotten med et bedrøvet blik og tårer i øjnene signalerer en vis sentimental tilstand over, at denne store sportsbegivenhed på russisk grund lakker mod enden. Maskotterne fik samtidig en stor indenrigs anerkendelse, hvor man i 2012 med indførelsen af en ny 25-ruble mønt, tildelte maskotterne den ære at blive repræsenteret på mønten, og denne tradition er videreført med den officielle maskot for fodbold-VM i 2018: ulven.

Det officielle navn for VM-maskotten er Zabivaka og betyder “den der scorer” på russisk, der i den officielle beskrivelse betegnes som et meget passende navn til ulven, som udstråler morskab, charme og selvtillid. Ulven skal ”ikke kun fremme begivenheden og underholde folkemængderne på stadion, men også blive en ambassadør for Rusland og en verdensomspændende berørmthed.”

Den officielle præsentationsvideo af maskotten til VM i fodbold 2018:

Ja, således skal alle problemer glemmes, og celebrity-ønsket sender ikke mindst tankerne tilbage til den berømte OL-maskot Misha fra 1980 – et OL som den russiske statsmagt ivrigt har forsøgt at skabe en positiv erindring om. OL i Moskva blev afholdt i kølvandet på Sovjetunionens invasion af Afghanistan i december 1979. Som en følge af den sovjetiske invasion fulgte adskillige nationer trop i det amerikanske boykot af OL i Moskva. Fraværet af USA og mange af dets allierede blev forventeligt efterfulgt af et sovjetisk boykot af OL i Los Angeles 1984.

I det officielle russiske nyhedsbrev ’Gateway’ fra 2010, der blev udgivet af organisationskomiteen for vinter-OL i Sotji 2014, beskrives OL i Moskva som en af de vigtigste sociale, økonomiske, politiske og kulturelle begivenheder, der fandt sted i anden halvdel af det 20. århundrede, og som ændrede landet og fremmede en varig følelse af national stolthed. Den russiske statsmagt benytter særligt dette OL som en historisk erindring om nationens politiske og sportslige storhed, en retorik der er fortsat i forbindelse med de mange sportsbegivenheder på russiske grund det seneste årti – ikke mindst i forbindelse med Universiaden i 2013, vinter-OL i 2014 og VM i fodbold 2018.

VM-maskotten vandt i øvrigt afstemningen, der blev vist live på den statsejede tv-kanal i Rusland, overlegent. Til at overvære afstemningen i studiet var selveste Ronaldo – brasilianeren – og ingen mindre end vicepremierminister og præsident for det russiske fodboldforbund Vitaly Mutko:

Læs i øvrigt Anne Zöega Kristensens artikel om de olympiske maskotter til OL i Beijing 2018.

Litteratur

Arning, C. (2013). Soft power, ideology and symbolic manipulation in Summer Olympic Games opening ceremonies: a semiotic analysis. Social Semiotics, 23(4), 523–544. http://doi.org/10.1080/10350330.2013.799008

Gateway. (2010). Gateway – to the innovative and inspirational Sochi 2014 Olympic and Paralympic Winter Games. Issue 07, summer 2010.

Hansen, J. & Skovgaard, T. (2012). De olympiske lege. Syddansk Universitetsforlag.

Houlihan, B. (2004). ”Politics and Sport”. I: Coakley, J. & Dunning, E. (eds.) Handbooks of Sports Studies. London: Sage. s. 213-227.

Relaterede artikler