HANS BONDE

MEDVIRKEN AF STANIS ELSBORG

MED KROPPEN IND I KULTUREN

- idrætshistoriske strejflys

Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images / Køb og tildelt af Syddansk Universitetsforlag

Intet kan som sport skabe eufori og national samhørighed. Her har det danske håndboldlandshold skrevet historie ved at vinde VM i 2019 under overværelse af i alt 2,74 millioner danske seere og dermed nærmest hver anden dansker. Turneringens bedste spiller, Mikkel Hansen, skiller sig ud fra sine rødklædte holdkammerater, da han som en lysende, langhåret Jesus efter VM-sejren åbner sine arme foran folkemængden på Rådhuspladsen med pokalen i hånden nærmest som en guld-monstrans – en religiøs beholder til tilbedelse i den katolske gudstjeneste. Undervejs påpegede han i tv-transmissionen det aparte i, at et spil som håndbold bliver fejret som det vigtigste i verden, når der hele tiden foregår vigtigere ting – som f.eks. det at få et barn. Han bar da også som led i sejrsceremonien sin egen nyfødte søn med ud på Rådhusets balkon. Et barn er født.

Klik dig ind på kapitlerne, hvor du kan læse en introduktion til kapitlet samt finde spørgmål, opgaver og supplerende materiale

Med kroppen ind i kulturen

I en tid hvor erkendelse og uddannelse påvirkes af en stadig stærkere tendens til digitalisering, er det påkrævet at pege på kroppens betydning for både indlæring og kultur. Med udgangspunkt i idrætten vises det, hvordan kroppen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege har været central i samfundsudviklingen. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i antikkens og i den moderne idræt. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt og skriftligt materiale samt forslag til kulturgeografiske guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske lokaliteter. Bogen er skrevet til brug i gymnasiets historie-, idræts- og samfundsfag, men kan derudover anvendes bredt i uddannelsessektoren samt af den kulturinteresserede læser og af kulturturister.

På bogens hjemmeside kan der findes et omfattende kildemateriale samt spørgsmål og opgaver til bogens kapitler. Se: www.idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-i-kulturen.

Hans Bonde (f. 1958) er historiker, dr.phil. og professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han er foredragsholder, kulturhistorisk turguide i europæiske hovedstæder og tidligere danmarksmester i judo. Han har et omfattende forfatterskab bag sig, ikke mindst om dansk idræts tætte samarbejde med tyskerne under besættelsen, om den store danske gymnastikpædagog Niels Bukh og hans Ollerupgymnastik og om sundhedsapostlen J.P. Müller. Læs mere om Hans Bonde her.

Stanis Elsborg (f. 1984) er analytiker i Play the Game. Han er uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet. Tidligere gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium og Rosborg Gymnasium samt herrelandsholdstræner i den paralympiske sportsgren goalball. Han har i en årrække holdt foredrag og været gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han er desuden stifter af www.idrætshistorie.dk. Læs mere om Stanis Elsborg her.