KAPITEL 2
Sportens rolle i det antikke Grækenland og i Romerriget
Kapitel 2
Podcast
Gladiatorkampe, nøgenhed og erotik – sport i antikken havde det hele
I dette afsnit bevæger vi os tilbage til den spæde start for sporten, når professor Hans Bonde og analytiker Stanis Elsborg fortæller spændende historier om sporten i antikkens Grækenland og i Romerriget.
Hør hvordan antikkens Olympiske Lege i de græske bystater og gladiatorkampe i Rom har haft betydning for den måde, vi oplever sporten helt op til i dag, ligesom udsendelsen også behandler den tidligere sammenblanding mellem sport, politik, krig, erotik, kunst og religion.
Afsnittet tager udgangspunkt i bogen ‘Med kroppen ind i kulturen – Idrætshistoriske strejflys’, som de to gæster har udgivet tidligere i år, og netop begrebet “kropskultur” bliver udfoldet, bl.a. med inddragelse af et billede af Mikkel Hansen, der “som en lysende, langhåret Jesus – åbner sine arme foran folkemængden på Rådhuspladsen med pokalen i hånden”.
Panel: Stanis Elsborg & Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen
*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library
Guder og grækere elsker sport
Guderne elsker sport. Det gør mennesker også. Så hvorfor ikke bare forbinde det hele?
Thomas Heine Nielsen er lektor i klassisk græsk på Københavns universitet og han fortæller, hvordan antikkens grækere dyrkede sport og religion på en gang. Ganske lig i dag var sport den gang forbundet med prestige og store præmier, som ind imellem blev udbetalt i mange liter værdifuld olivenolie.