KILDER
Med kroppen ind i kulturen – Idrætshistoriske strejflys
Kilder
Kilder
Her kan du finde alle kilderne, som er nævnt i bogen. Med tiden vil du kunne finde supplerende kilder – se nærmere under det respektive kapitel.
Klik her for at downloade en kildeoversigt i pdf.
Klik på kilderne for at downloade dem i pdf-format.
Kilder til kapitel 4
Kilde 1: Hitler om ånd og krop
Kilde 2: Kristian Krogshedes rejseberetning
Kilde 3: Hans Bondes doktordisputats om Niels Bukh
Kilde 4: Arnth Nielsens kritik af Hans Bondes doktordisputats
Kilde 5: Avisen Socialdemokraten advarer imod de olympiske lege i Berlin 1936
Kilde 6: Socialdemokraten om den olympiske ånd og det olympiske ideal
Kilde 7: Arbejderbladet om Niels Bukh og nazismen
Kilde 8: Brev fra Herluf Zahle
Kilde 9: Christmas Møllers brev
Kilde 10: DOK’s modsvar til ”kunstnerprotesten”
Kilde 11: Den danske idrætsdelegations ankomst til Berlin 1936
Kilde 12: Niels Arnth-Jensen om OL i Berlin 1936
Kilde 13: Emil Andersens beretning om OL 1936
Kilde 14: Emil Andersen om åbningshøjtideligheden ved OL 1936
Kilde 15: Du lille, kække Ragnhild
Kilde 16: Lille henrivende Inge
Kilde 18: Ellen Paul-Petersen om den tyske idræt
Kilde 19: Jenny Kammersgaards beretning om et Tysklandsbesøg
Kilde 20: Anders Fogh Rasmussen om samarbejdspolitikken
Kilder til kapitel 6
Kilde 1: Coubertin om sport og religion
Kilde 2: Putins tale ved FIFA’s 68. kongres
Kilde 3: Carl Holst: Olympiske tanker fra Beijing
Kilde 4: ”Kina, OL og kvalmende dobbeltmoral”
Kilde 5: Folketingsdebat om OL i Beijing 2008
Kilde 6: Vladimir Putin om russisk national identitet
Kilde 7: Putins tale ved IOC-kongressen i 2007
Kilde 8: Marianne Jelved og den russiske lov om ”homoseksuel propaganda”
Alle spørgsmål vedrørende rettigheder til kilderne bedes stilet til bogens forlag: Syddansk Universitetsforlag på press@forlag.sdu.dk
Med kroppen ind i kulturen
I en tid hvor erkendelse og uddannelse påvirkes af en stadig stærkere tendens til digitalisering, er det påkrævet at pege på kroppens betydning for både indlæring og kultur. Med udgangspunkt i idrætten vises det, hvordan kroppen lige fra det antikke Grækenland til de seneste olympiske lege har været central i samfundsudviklingen. Læseren opmuntres til sanseligt at involvere sig i antikkens og i den moderne idræt. Det sker gennem formidling af helt ny forskning, en række idrætshistoriske strejflys, et omfattende visuelt og skriftligt materiale samt forslag til kulturgeografiske guidede ture med udgangspunkt i kroppen til centrale europæiske hovedstæder og vigtige danske lokaliteter. Bogen er skrevet til brug i gymnasiets historie-, idræts- og samfundsfag, men kan derudover anvendes bredt i uddannelsessektoren samt af den kulturinteresserede læser og af kulturturister.
På bogens hjemmeside kan der findes et omfattende kildemateriale samt spørgsmål og opgaver til bogens kapitler. Se: www.idraetshistorie.dk/med-kroppen-ind-i-kulturen.
Hans Bonde (f. 1958) er historiker, dr.phil. og professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han er foredragsholder, kulturhistorisk turguide i europæiske hovedstæder og tidligere danmarksmester i judo. Han har et omfattende forfatterskab bag sig, ikke mindst om dansk idræts tætte samarbejde med tyskerne under besættelsen, om den store danske gymnastikpædagog Niels Bukh og hans Ollerupgymnastik og om sundhedsapostlen J.P. Müller. Læs mere om Hans Bonde her.
Stanis Elsborg (f. 1984) er analytiker i Play the Game. Han er uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet. Tidligere gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium og Rosborg Gymnasium samt herrelandsholdstræner i den paralympiske sportsgren goalball. Han har i en årrække holdt foredrag og været gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han er desuden stifter af www.idrætshistorie.dk. Læs mere om Stanis Elsborg her.