TURGUIDES

Med kroppen til Athen/Olympia, Rom, Ollerup, Østerbro og Berlin

Turguides – Med kroppen til …

I bogen vil der være forslag til en sanselig tilgang til kulturen ved ’på stedet’-guidninger både på udenlandske idrætskulturelle steder (Athen/Olympia, Rom og Berlin) og på danske (Ollerup og Østerbro). Undertegnede – Hans Bonde – har gennem mange år udviklet konceptet: ’Med kroppen til Athen/Rom/Berlin’. Når man oplever historien ’på stedet’ giver det en større motivation og dybere forståelse af temaet. Samtidig får man bevæget sig, uanset om man går, cykler eller løber i byens rum.

Bogen skulle gerne inspirere til at tage på tur til storbyer med udgangspunkt i idrættens kultur og historie. Der er derfor i det følgende givet tips til guidninger i hovedstæder, der er udvalgt, fordi de har en særlig interessant kropskulturel historie. Ideen er, at det kropslige aspekt ligefrem bliver en indfaldsport til en by ved f.eks. at gå til fodboldkamp med byens lokale hold, eller ved at genopleve ekkoer fra nøgenkulturen i det gamle Østtyskland gennem at besøge det nutidige Berlins utallige spa, saunaer og wellness-centre, hvor man stadig bevæger sig omkring uden en trevl.

Men mere end det. Man kan gå på byvandring, men man kan også gå på ’byklatring’, altså tilegne sig byen vertikalt ovenfra, uanset om man bevæger sig op i Kongepaladset i Rom eller i tv-tårnet på Alexander Plads i Berlin, hvorfra man kan få et fantastisk fugleperspektiv på den by, man skal besøge. Man kan også løbe sig ind i historien ved ligefrem at jogge på det antikke stadion i Olympia (måske ligefrem nøgen som de gjorde dengang?). Alternativt en løbetur på den store antikke hestevæddeløbsbane i Rom, der i dag bruges som rekreativt område, eller på Olympia Stadion i Berlin, hvor OL i 1936 blev afholdt.

Ens egen krop skulle også gerne blive involveret, uanset om man studerer statuer af sportsmænd i vores parker og idrætsanlæg, om man helt bogstaveligt går i kejser Augustus’ fodspor i hans fredsalter i Rom, om man fornemmer ubehaget ved at stå i et nazistisk kultrum ovenpå den tyske rigssportsførers urne på det olympiske anlæg i Berlin, eller om man som de troende katolikker lader sin hånd bevæge sig hen over foden på statuen af Sankt Peter i Peterskirken i Rom og dermed bidrager til at gøre den dråbeformet som et tegn på millioner af troendes hengivenhed. Det kan man kalde hands-on erfaring.

Mangler I en turguide? Så er I velkomne til at forsøge jer hos forfatter til bogen – Hans Bonde -, der i adskillige år har været historisk guide for uddannelsesinstitutioner og kulturister. Hans Bonde har gennem mange år udviklet konceptet “Med kroppen til …”.

Hans Bonde
Tlf.: +45 35 32 08 62
hbonde@nexs.ku.dk