KAPITEL 5

Den kolde krig i arenaen

Podcast

OL under den kolde krig – doping, boykot og atletaktivisme

Under den kolde krig kunne sporten bidrage til både afspænding og til optrapning af konflikter. Sporten kunne fungere som en form for lynafleder, hvor udenrigspolitiske spændinger blev forløst via fredelig kappestrid. Panelet fortæller også om sportens totaliseringsproces, hvor doping også blev en vigtig del af østblokkens kamp for at placere sig øverst på sejrsskamlen.

Hør også om, hvordan supermagternes boykotter af hinandens OL i henholdsvis Moskva 1980 og Los Angeles 1984 bidrog til en eskalering af konflikterne, hvor man ikke engang længere kunne mødes i fredelig sportsudveksling. Panelet kommer også ind på atletaktivisme med udgangspunkt i OL i Mexico City 1968 og herunder hvad den ene gæst kalder ‘det olympiske paradoks’.

Vært: Andreas Juul Ingvartsen
Panel: Stanis Elsborg & Hans Bonde

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*

Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library

Agenter og afhoppere – Fodbold i DDR

Et mystisk dødsfald og en umådelig magtfuld mand, der kunne få mesterskaber til at regne ned over Dynamo Berlin. Det er blot et par af de vilde ingredienser i fortællingen om østtysk fodbold under Den Kolde Krig. Vi har Lykke Friis i studiet, og sammen med hende hopper vi over Berlinmuren og ind i en verden af agenter, afhoppere og absurde episoder, som man næsten ikke kan forestille sig skete i virkeligheden.

Hør afsnittet her.

Gæst: Lykke Fris
Værter: Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz