KAPITEL 6

Nutidens olympiske lege: Beijing 2008 og Sotji 2014

Podcast

OL i Beijing 2008 – etpartistatens propaganda

I 2008 blev verden vidne til et brag af en visuel oplevelse, da Kina satte helt nye standarder for, hvad en åbningsceremoni kunne indeholde. Men under den smukke facade gemte sig flere kontroversielle historier, hvor sammenblandingen mellem sport og politik endnu engang viste sit ansigt.

Udover en dybdegående analyse af åbningsceremonien, kan du i udsendelsen blive klogere på sportens rolle under Maos kommunistiske styre, pingpong-diplomatiet, Kinas storsatsning på elitesport og forskelle og ligheder mellem OL i Beijing 2008 og i London fire år senere.

Gæster: Hans Bonde & Stanis Elsborg
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library

Vinter-OL i Sotji 2014 – Putins Lege

Vinter-OL i Sotji var på mange måder en historisk begivenhed. Med et prisskilt på 55 mia. dollars blev Putins vinterlege i den russiske badeby ikke bare de dyreste olympiske lege nogensinde – det var også dyrere end de 21 foregående udgaver af vinter-OL tilsammen.

I dette sidste afsnit om OLs historie, kan du høre om præsident Putin og Ruslands massive satsning på elitesport, og hvordan vinter-OL i Sotji og især åbningsceremonien kan ses som ekko tilbage til storhedstiden under Sovjetunionen.

Gæster: Hans Bonde & Stanis Elsborg
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library

2022: Turen går til Kina og Qatar

Denne udsendelse ser både tilbage på det idrætspolitiske år 2021 og ikke mindst frem mod to af de mest kontroversielle og omdiskuterede sportsbegivenheder nogensinde – nemlig de olympiske vinterlege i Beijing og VM i fodbold i Qatar. Vært Andreas Juul Ingvartsen har inviteret Stanis Elsborg i studiet til at give os perspektiverne på, hvad der venter os.

The Guardian udgav i sidste uge artiklen: ”Could 2022 be Sportswashing’s biggest year”. Altså, kunne 2022 blive året, hvor vi ser sporten blive misbrugt mere end nogensinde før. Med to af de største sportsbegivenheder i form af Vinter-OL og VM i fodbold i lande som Kina og Qatar, hvor der i den grad er problemer med at overholde menneskerettighederne, virker det i hvert fald til, at sporten i 2022 får en helt central rolle i at renskure autoritære staters image.

Udsendelsen vil også nuancere og diskutere USA og andre staters brug af diplomatisk boykot over for Kina, Kina og IOC’s modsvar og ikke mindst Danmarks håndtering i optakten til de forestående vinterlege.

I anden halvdel vendes blikket mod fodbold, hvor der både er et tilbageblik på “det måske mest politiserede EM nogensinde” i 2021, hvor Qatar allerede havde en finger med i spillet, ligesom der kigges frem mod VM-slutrunden senere på året – bl.a. med inddragelse af den danske fodboldspiller Nadia Nadim, der i den seneste tid har fået en betydningsfuld rolle i diskussionen.

Gæst: Stanis Elsborg
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*

OL i Beijing 2022: Et indblik i Kina og Xi Jinping med Lene Winther

Den 4. februar inviterer Kina for anden gang i historien hele verden til olympisk fest i Beijing, når de inviterer til Vinter-OL. I 2008 var Kina første gang vært for et OL, da der blev afholdt sommer-OL i den kinesiske hovedstad.

Dengang var Kina en kommende politisk og økonomisk stormagt. I dag er situationen en helt anden og Kina har manifesteret sig både politisk og økonomisk. Men der er også noget der går igen. Som det var tilfældet ved OL i 2008 og igen op til vinter-OL i 2022 er der stærk kritik af Kinas forhold menneskerettigheder.

I dette afsnit ser vi nærmere på situationen i Kina her kort tid før legene åbnes ved den prestigefyldte åbningsceremoni. Med i studiet er journalist Lene Winther, der giver et indblik i, hvad Kina er for en størrelse under præsident Xi Jinping.

Gæst: Lene Winther, journalist på Berlingske
Vært: Stanis Elsborg

*Produceret af Idrættens Analyseinstitut*

OL i Beijing 2022 – til månen og tilbage

I 2022 er det tid til den 24. udgave af vinter-OL, og denne gang skal den olympiske flamme tændes i Beijing. I dette afsnit har Cecilie Hedegaard Bak inviteret Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play the Game, i studiet til en snak om, hvordan den kinesiske statsmagt og andre stater gennem historien bruger og har brugt store internationale sportsbegivenheder til at promovere deres egne nationalpolitiske dagsordener.

Vi skal se nærmere på, hvordan Kina forsøger at iscenesætte og promovere landets politiske ambitioner i rummet, og hvordan en panda kan spille en stor, international idrætspolitisk rolle.

Download arbejdsspørgsmål og supplerende undervisningsmateriale i word-format

Produceret af Idrættens Analyseinstitut

Stormagten Kina – politik, sport og fodboldambitioner

Sporten og især fodbolden er blevet et vigtigt redskab for Kinas positionering som stormagt i verden.

Hør om både ”pingpong-diplomati” og ”fodbold-diplomati”, når gæsterne Stanis Elsborg og Oscar Rothstein fortæller om sammenblandingen mellem sport og politik i Kina, ligesom udsendelsen også runder en række andre autoritære staters – herunder Rusland og Qatar – massive satsninger på OL, vinter-OL og VM i fodbold.

Gæster: Stanis Elsborg & Oscar Rothstein
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library

OL i Beijing 2022 – en ny kold krig på idrætsfronten?

Beijing blev den første by til både at afholde sommer-OL (i 2008) og de netop overståede vinter-OL. Optakten handlede langtfra om medaljekampen på de forskellige olympiske arenaer, men i stedet det politiske spil, hvor fokus var på Kinas tvivlsomme forhold til menneskerettigheder og diplomatisk boykot for en stor del af den vestlige verden.

Stanis Elsborg og Hans Bonde giver nuancerne om problematikkerne, som også indbefatter en ny kold krig på idrætsfronten, et særligt møde mellem Xi Jinping og Putin, en analyse af den mere afdæmpet men stadigvæk dybt politiseret åbningsceremoni og et kig tilbage på OL-historien og ind i en måske lysere olympisk fremtid.

Panel: Stanis Elsborg & Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*

OL i Tokyo 2020 – politik for tomme tribuner

Tokyo 2020 blev de første udskudte olympiske lege i historien og vil selvfølgelig blive husket for de tilskuerløse tribuner på det olympiske stadion og de olympiske anlæg, ligesom vi igen var vidne til mange store sportspræstationer.

Men legene indeholdte også mange flere nuancer, og undervejs så vi et utal af eksempler på sammenblandingen mellem sport og politik. I denne udsendelse kan du høre mere om bl.a. atletaktivisme, hjemsendelse af hviderussiske Tsimanovskaja, Formand Mao med på medaljeskamlen, ROC og pseudo-straffen til Rusland og ikke mindst en grundig analyse af åbningsceremonien på det olympiske stadion.

Gæst: Stanis Elsborg
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*