KAPITEL 6

Nutidens olympiske lege: Beijing 2008 og Sotji 2014

Visuelt materiale

Bemærk at der til alle kapitlets billeder er tilknyttet refleksionsspørgsmål.

Åbningsceremonier ved OL:

Beijing 2008, klik her.

London 2012, klik her.

Sotji 2014, klik her.

Dokumentarfilm

Det olympiske dopingkomplot
(kræver login til mitCFU)

Del 1 (36 min)
Via mitCFU.
Via Mediestream.

Del 2 (34 min)
Via mitCFU
Via Mediestream

De olympiske leges troværdighed har aldrig været mindre. Journalister og whistleblowere har sammen afdækket, at Vinter-OL i Sochi Rusland i 2014 var ramt af den største sportslige svindel i nyere historie. Fire år senere og her lige før Vinter-OL i Sydkorea er billedet det samme og værre. Interview med nøglepersoner, insidere og informanter, hemmelige journaler og eksplosive dokumenter viser, at den russiske statsdoping begyndte langt tidligere – og har tætte forbindelser til Vesteuropa.

Kilde: mitCFU.

Putins lege
(89 min – kræver login).

Via mitCFU.

Via Mediestream.

Tysk-israelsk-østrigsk dokumentarfilm fra 2013. Den russiske kurby Sotji ved den russiske Sortehavs-riviera er traditionelt tilholdsted for Ruslands rige og smukke om sommeren. Men byen blev også i juli 2007 valgt som vært for De olympiske Vinterlege 2014 af den internationale olympiske komite. Det var et besynderligt valg, for da den olympiske komite traf sit valg, fandtes der ikke så meget som et enkelt anlæg i Sotji, der var egnet til brug for legene. Instruktøren Alexander Gentelev sætter spørgsmålstegn ved den tvivlsomme nominering og udvælgelse af byen, mens han samtidig følger forsøget på at skabe en slags vinter i det subtropiske klima.

Kilde: mitCFU.

OL og de sorte enker
(25 min – kræver login)

Via mitCFU.

Via Mediestream.

Putin har sat alt ind på sit prestigeprojekt – vinter OL i Sotji. Men alle frygter terroristerne fra Dagestan, der kæmper for et islamisk kalifat. Fokus er bl.a. på de sorte enker, der søger hævn efter at have mistet deres mænd.

Kilde: mitCFU

60 minutes: Doping – Julia Stepanova og Vitaly Stepanov
(44 min – kræver login til mitCFU)

Via mitCFU.

Via Mediestream.

Den tidligere russiske atletikstjerne, Julia Stepanova, og hendes mand Vitaly Stepanov, der arbejdede for det russiske antidopingagentur, fortæller her om afsløringen af den statsstøttede doping af bl.a. det russiske hold til Vinter OL i Sotji i 2014. Lara Logan ledsager en fransk katolsk præst på en rejse til Irak for af afsløre Isis’ folkemord på mindst 5.000 yazidier. Bill Whitaker rapporterer om det store antal jordskælv i Oklahoma, der måske hænger sammen med en olie- og gasproduktion, der pumper enorme mængder af spildevand i jorden, og som kaldes “fracking” (hydraulisk frakturering).

Kilde: mitCFU

Red Army / Den røde hær
(105 min – kræver login)

Via mitCFU.

Via Mediestream.

Via Filmstriben.

Historien om den kolde krig kan fortælles på mange måder. Werner Herzog og Jerry Weintraub fortæller her historien om verdens mest succesrige sportsteam, Den Røde Hærs ishockeyhold, gennem et portræt af holdkaptajnen, Slava Fetisov, og hans rejse fra nationalhelt til politisk fjende samtidig med landets forvandling fra Sovjetunionen til dagens Rusland. Ishockeyholdet var et flagskib i den sovjetiske propaganda. For supermagterne var det den kolde krig, der blev udkæmpet på skøjtebanen, og det lagde et stort pres på spillerne

Kilde: mitCFU

Oplæg

Hans Bonde: OL i Beijing – sport og politik
(20 min – kræver login)

Via mitCFU.

Via Mediestream.