KAPITEL 1

Historisk metode og teori

Supplerende materiale

Analysespørgsmål og kildekritiske nøglebegreber

Podcast

Soft power og sport

I dette afsnit af ‘Viden i spil med Idrættens Analyseinstitut’ har Cecilie Hedegaard Bak inviteret Stanis Elsborg, senioranalytiker i Play the Game, i studiet til en snak om koblingen mellem sport og politik og helt konkret det internationale begreb ’soft power’.

Download arbejdsspørgsmål og supplerende undervisningsmateriale i word-format.

Tekster

Verdensmestrene der samlede danskerne

Her skriver Stanis Elsborg, stifter af idrætshistorie.dk og analytiker i Play the Game, om de danske verdensmestre i håndbold anno 2019 og deres evne til at samle danskerne i et nationalt fællesskab.

Photo: Wikimedia Commons / Frenchinmorocco / (CC BY-SA 3.0)

Putins brug af sportsbegivenheder som erindringshistorisk arena (long read)

Med udgangspunkt i begrebet historiebrug belyser Stanis Elsborg i artiklen, hvordan den russiske statsmagt og præsident Vladimir Putin benytter store sportsbegivenheder på national grund som en særlig erindringshistorisk arena til påvirkningen af en ny national identitet i Rusland. Artiklen konkluderer, at Putins styre søger at skabe en ny national fortælling med en stærk hyldest til den zaristiske og sovjetiske æra, hvor særligt elitesport og rumpolitik fremhæves, ligesom gamle konservative og religiøse værdier også har en vigtig rolle i Putins genrejsning af Rusland og for russisk national identitet.

Photo: Wikimedia Commons