KAPITEL 4

Det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen

Podcast

OL i Berlin 1936 – Forførelsens triumf

Ved OL i 1936 kunne de tilrejsende tilskuere og idrætsfolk opleve højdepunktet af propagandistisk selvfremstilling i Det Tredje Riges historie.

I udsendelsen her fortæller panelet bl.a. om, hvordan de nazistiske arrangører havde sat alt ind på at give verden en storslået fest, som skulle få alle spor af forfølgelse og vold til at forsvinde bag den skinnende facade af en fredelig og arbejdsom nation. Hør også om, hvordan OL i 1936 af det nazistiske regime blev brugt til at påvirke en hel generation af unge danske eliteidrætsfolk og deres ledere. Panelet kommer også ind på det voksende idrætssamkvem mellem dansk og tysk sport efter Berlin-legene i 1936, der varede ved langt ind i besættelsestiden.

Panel: Stanis Elsborg og Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*

Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library

Sport med krigsherren – Dannebrog og hagekors side om side

Hvor tæt er idræt og politik forbundet? 1930’erne og besættelsestiden kan være med til kaste et stærkt lys på dette spørgsmål.

Idrætten er så godt som fraværende i de historiske værker om besættelsestiden, på trods af at den som ingen anden samfundssektor formåede at etablere et følelsesmæssigt greb om de danske og tyske deltagere og tilskuere.

I det nazistisk regerede Tyskland fra 1933-1945, var man udmærket klar over idrættens evne til at skabe forsoning og begejstring, og de tyske idrætsledere arbejdede energisk på at få etableret et idrætssamkvem mellem danskere og tyskere.

Under besættelsen blev idrætten en central arena for mødet mellem dansk og tysk, hvor Dannebrog og hagekors på trods af krigssituationen fortsatte med at hænge i de samme rum. Og det er netop dette vi tager under behandling i dagens afsnit: det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen.

Panel: Stanis Elsborg & Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen

*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library