KAPITEL 4
Det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen
Kapitel 4
Studieture
I dette kapitel finder du tre turguides til henholdsvis Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Østerbro i København og Berlin. Alle turguides relaterer sig til kapitlets indhold og afspejler således stedernes/byernes interessante kropskulturelle historie. Hele ideen med disse turguides er at inspirere til en sanselig tilgang til kulturen ved ’på stedet’-guidninger både på udenlandske idrætskulturelle steder (Athen/Olympia, Rom og Berlin) og på danske (Ollerup og Østerbro). Når man oplever idrætshistorien ’på stedet’ giver det en større motivation og dybere forståelse af temaet. Samtidig får man bevæget sig, uanset om man går, cykler eller løber i byens rum. Læs mere om konceptet under menupunktet ‘Turguides’.
Alle turguides er detaljeret beskrevet i bogen.
TURGUIDE – Med kroppen til Ollerup
Idé: Gymnastikhøjskolen i Ollerup er hjemsted for Niels Bukhs verdensberømte danske gymnastik. Bukh skabte en frigørende mandegymnastik, men samarbejdede med de tyske nazister. Hermed kan vi lære om idrættens forføreriske kraft også i totalitær retning. Gymnastikhøjskolen er et godt eksempel på en udvikling fra grundlæggerens højreekstremisme til en nutidig demokratidyrkelse med kroppen i centrum. Samtidig er Gymnastikhøjskolen et kerneeksempel på, at kritisk-humanistisk forskning kan gavne, idet skolen efter at være blevet løftet ind i den danske kulturhistorie har modtaget mere end 150 millioner kroner i støtte til renoveringer, ombygninger, nybyggerier og kunst. Højskolen tilbyder skolebesøg for gymnasie-, efterskole-, og folkeskoleklasser.
Turen til Ollerup er en endagstur.
TURGUIDE – Med kroppen til Østerbro
Idé: Centrum for det dansk-tyske idrætssamarbejde under 2. Verdenskrig lå på Østerbro. Ved helt bogstaveligt at bevæge os i de danske og tyske atleters fodspor i de rum, hvor de svedte, kæmpede og spillede, kan vi uddybe vores erkendelse af, hvad der foregik. Fortællestrukturen foregår kronologisk og med et klimaks omkring Grundlovsdag 1941, hvor idrætssamarbejdet med tyskerne blev vingeskudt.
Turen til Østerbro er en endagstur.
TURGUIDE – Med kroppen til Berlin
Idé: I Berlin har idrætten mere end i nogen anden hovedstad været en central politisk kraft fra nazismens kropskult over de to tysklandes rivalisering under Den Kolde Krig til genforeningens fodboldeufori fra 1990. Turguiden relaterer sig både til nærværende kapitel 4 samt til kapitel 5 om Berlin under Den Kolde Krig.
Dag 1: DET OLYMPISKE ANLÆG
Dag 2: DEN ØSTTYSKE KROPSKULTUR
Dag 3: FRA NAZISME TIL KOLD KRIG