KAPITEL 4
Det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen
Kapitel 4
Supplerende materiale
Podcast
OL i Berlin 1936 – Forførelsens triumf
Ved OL i 1936 kunne de tilrejsende tilskuere og idrætsfolk opleve højdepunktet af propagandistisk selvfremstilling i Det Tredje Riges historie.
I udsendelsen her fortæller panelet bl.a. om, hvordan de nazistiske arrangører havde sat alt ind på at give verden en storslået fest, som skulle få alle spor af forfølgelse og vold til at forsvinde bag den skinnende facade af en fredelig og arbejdsom nation. Hør også om, hvordan OL i 1936 af det nazistiske regime blev brugt til at påvirke en hel generation af unge danske eliteidrætsfolk og deres ledere. Panelet kommer også ind på det voksende idrætssamkvem mellem dansk og tysk sport efter Berlin-legene i 1936, der varede ved langt ind i besættelsestiden.
Panel: Stanis Elsborg og Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen
*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library
Sport med krigsherren – Dannebrog og hagekors side om side
Hvor tæt er idræt og politik forbundet? 1930’erne og besættelsestiden kan være med til kaste et stærkt lys på dette spørgsmål.
Idrætten er så godt som fraværende i de historiske værker om besættelsestiden, på trods af at den som ingen anden samfundssektor formåede at etablere et følelsesmæssigt greb om de danske og tyske deltagere og tilskuere.
I det nazistisk regerede Tyskland fra 1933-1945, var man udmærket klar over idrættens evne til at skabe forsoning og begejstring, og de tyske idrætsledere arbejdede energisk på at få etableret et idrætssamkvem mellem danskere og tyskere.
Under besættelsen blev idrætten en central arena for mødet mellem dansk og tysk, hvor Dannebrog og hagekors på trods af krigssituationen fortsatte med at hænge i de samme rum. Og det er netop dette vi tager under behandling i dagens afsnit: det dansk-tyske idrætssamarbejde i 1930’erne og under besættelsen.
Panel: Stanis Elsborg & Hans Bonde
Vært: Andreas Juul Ingvartsen
*Denne udsendelse er produceret af Idraetshistorie.dk*
Musik: Departure af Ghostrifter Official fra Audio Library
Tekster
I ringen med Hitler
Sport og politik bliver som oftest fremstillet, som to begreber der hverken skal eller bør blandes sammen. Ikke desto mindre har diskussionen om begrebernes sammenhæng, også i Danmark, en snart hundrede år gammel historie.
Da ‘Lille henrivende Inge’ blev til
2. verdenskrig: Dansk sport – tysk pen
Artikel: Helene Meyer (1927-1936, på engelsk med en stor mængde flotte og æstetiske billeder)
Sådan udfordrede danske tegnere fascismen
Aldrig har danske bladtegnere været skarpere, end da de karikerede fascismens fremmarch før besættelsen. Blandt frontløberne var Hans Bendix, der kun med nød og næppe nåede at destruere tegningerne, da nazisterne bankede på. »Min far rakte mig, hvad der føltes som tusind stykker papir med tegninger, og jeg stoppede dem ind i fyret,« fortæller hans datter Eva Bendix
Alsang, 1940-1943
Alsang (fra norsk og svensk: fællessang) er betegnelsen for en række fællessangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark 1940-45. På stævnerne sang tusindvis af deltagere fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse. Fænomenet begyndte i Nordjylland i juli 1940 og kulminerede den 1. september 1940, hvor flere hundrede tusinde mennesker deltog i alsangsstævner over hele landet.
Lyd